Höjd styrränta och ränteprognos! Höken Thedéen har låg tolernas mot hög inflation
Nytillträdde riksbankschefen Erik Thedéen gör premiär med en höjning på 50 punkter, dvs 0,5 procentenheter i och med årets första räntebesked från Riksbanken i dag. Styrräntan ligger nu på 3 %. Detta blir den femte höjningen i rad för Riksbanken. Alla som ägnat sig åt gissningar angående Thedéens fågelfamiljstillhörighet fick härmed även sina frågetecken uträtade.
Direktcitat som ”Direktionen har låg tolerans mot hög inflation. Bättre att agera nu, än att vänta och se”, ” Vi vill strama åt penningpolitiken” är tydliga artbestämningskriterier för en hök.
Uträtade frågetecken och uppreviderad styrränteprognos
Där 50-punkters höjningen låg i linje med marknadens förväntningar , var det kring den kommande räntebanan framöver, samt Riksbankens värdepappersinnehav som hittills lämnat utrymme för tolkning. Redan pressmeddelandet i samband med beskedet talade sitt tydliga språk, i och med orden om att man inleder obligationsförsäljning i april, samt sannolikt höjer styrräntan under våren.
Även kommunikationen på presskonferensen efter beskedet och den penningpolitiska rapporten var tydlig. Den skyhöga inflationen skall ner.
”En hög inflation skapar problem i ekonomin och mot bakgrund av risken för att inflationen ska bita sig fast bedömer direktionen att penningpolitiken behöver stramas åt ytterligare.” är ett direktcitat från den penningpolitiska rapporten. Tongångarna på presskonferensen gick i samma anda.
Bild 1. Diagram 2: Olika mått på underliggande inflation. Källa: Penningpolitisk rapport Februari 2023 www.riksbank.se
Kampen mot inflationen innebär att styrränteprognosen revideras upp. Räntebanan indikerar 25 eller 50 punkter i april.
Bild 2. Diagram 3: Riksbankens styrränta. Källa: Penningpolitisk rapport Februari 2023 www.riksbank.se
På presskonferensen underströk Thedéen dock att osäkerhetsmomenten är många, och att besluten kring räntebeskeden framöver kommer att vara drivna av data. Osäkerhetsintervallet illustreras i den penningpolitiska rapporten, se bild 3 nedan.
Bild 3. Diagram 7: Styrräntans osäkerhetsintervall. Källa: Penningpolitisk rapport Februari 2023 www.riksbank.se
Att uttalat hänvisa till datadrivna beslut, var ett klart ställningstagande i ECB kollegan Lagardes anda, som själv kommunicerade samma, datadrivna budskap i samband med förra veckans räntebesked från den Europeiska centralbanken.
Den svaga kronan och försäljningen av värdepapper
Beslutet om att inleda försäljningen av statsobligationer, dvs en normalisering av Riksbankens balansräkning, syftar till att sänka inflationen och stärka kronans värde. Processen startar redan i april och försäljningar kommer att ske till ett värde av 3,5 miljarder svenska kronor per månad. Även här poängterade Thedéen att effekterna kommer att utvärderas löpande. Vid behov ändras volymer och villkor.
Om den svaga kronan konstaterade den nytillträdde Riksbankschefen att den påverkar inflationen i negativ riktning. En svag krona är inte avgörande för inflationen, men det inverkar på helheten. I och med inledandet av balansräkningens normaliseringsprocess hoppas man på en gynnsammare utveckling för kronkursen. Att SEK:en har starkare fundamenta än vad växelkursen påskiner sticker man inte under stol med. Det nämndes under presskonferensen och det står tydligt i den penningpolitiska rapporten:
”Det är dock svårt att förstå varför kronan har försvagats så mycket som den har gjort.13 Under det senaste året har kronans växelkurs genomgående utvecklats svagare än vad Riksbanken har haft i sina prognoser.” (Penningpolitisk rapport, februari 2023, sid 26).
Bild 4. Diagram 4: Riksbankens värdepappersinnehav. Källa: Penningpolitisk rapport Februari 2023 www.riksbank.se
Sammanfattningsvis: en hökaktig kommunikation med följande innehåll: kampen mot inflationen fortsätter, räntekurvan revideras uppåt, statsobligationer säljs med sikte på en högre kronkurs.
Källor:
Presskonferens, Riksbanken 2023-02-09 www.riksbanken.se
Penningpolitisk rapport, Februari 2023, Riksbanken
Riksbankens Pressmeddelande , publicerat 2023-02-09
Samt artiklarna:
Alla blickar på Thedéen - Hur mycket höjer Riksbanken räntan?
Dollarns dominans - ohotad eller sårbar? Om dollarns position som världsvaluta
Vi måste fortsätta tala om den svenska kronan! Om skitvalutan, del 2
"Skitvaluta" eller exportdoping? Om den svaga svenska kronan