Bolagsjättarna bakom kända varumärken
Översättning: Ursprunglig artikel publicerad på finska den 23/1/2025 kl. 8.05 EET
I vardagen möter vi otaliga varumärken – kläder, drycker, kosmetika och mycket mer. Ofta kan konsumenten dock inte gissa, att när de överväger mellan två produkter eller varumärken, kan samma bolag i själva verket ligga bakom båda. Stora varumärkesportföljer är vanliga hos bolag som säljer konsumentprodukter, vilket innebär att branding för en enskild produkt eller produktserie är nyckeln till att differentiera sig och väcka konsumenternas intresse.
I denna artikel går vi igenom sju bolagsjättar vars breda varumärkesportföljer kan överraska.
Nestlé
Nestlé är ett av världens största livsmedelsföretag och dess varumärkesportfölj omfattar över 2 000 varumärken. Nestlés produkter säljs i 188 länder, så man kan säga att de finns i nästan varje livsmedelsbutik. Till bolagets mest kända varumärken hör: KitKat, Nescafé, Maggi, Purina och San Pellegrino.
Strategiska affärsenheter är en central del av Nestlés varumärkesstrategi. Varje enhet ansvarar för en specifik produktgrupp eller marknadssegment, samt agerar som en självständig verksamhet under bolaget. Nestlé har flera strategiska affärsenheter som skapats kring olika produktkategorier, såsom drycker, godis, flingor, färdigmat och matlagningsredskap samt sällskapsdjur.
Varje strategisk affärsenhet har sin egen varumärkesidentitet och ansvarar för utveckling och marknadsföring av sina egna produkter, men de har ett nära samarbete med de övriga enheterna och Nestlés företagsvarumärke för att säkerställa enhetlighet i alla Nestlés produkter och varumärken.
Källa: The Brand Hopper
Procter & Gamble (P&G)
Procter & Gamble är ett av världens största bolag inom dagligvaror och har ett brett utbud av produkter för personlig hälsa och hygien. De mest kända varumärkena är Gillette, Oral-B, Pampers, Braun och Head & Shoulders.
Tack vare bolagets breda portfölj påverkar riskerna relaterade till ett enskilt varumärkes prestanda inte P&G:s hela verksamhet nämnvärt. Om ett varumärke står inför utmaningar eller misslyckanden, påverkar detta inte de andra varumärkena direkt. Det största förvärvet i P&G:s historia ägde rum 2005, då bolaget köpte Gillette, känt för sina rak- och hårborttagningsprodukter, för 57 miljarder dollar.
Källa: The Brand Hopper
Unilever
Unilever, som är verksamt i 190 olika länder, är en annan jätte inom dagligvaror. Unilevers produktportfölj omfattar bland annat livsmedel, drycker, produkter för personlig hygien och hushållsprodukter. Dove, Axe, Ben & Jerry's, Hellmann's och Pepsodent är alla exempel på Unilevers mest kända varumärken.
Unilevers strategi bygger på ett mångsidigt varumärkessortiment och marknadsföring som vädjar till känslor för att Unilever ska skilja sig från sina konkurrenter. Unilever är också engagerat i hållbar utveckling och ansvarsfullt företagande. Bolaget har satt upp ambitiösa mål, som exempelvis klimatneutralitet och nollutsläpp i all sin verksamhet.
Källa: The Brand Hopper
Coca-Cola
Coca-Cola är ett av de mest kända varumärkena i världen, men få människor vet hur bred företagets varumärkesportfölj är. Utöver sin ikoniska coladryck innehåller bolagets portfölj även andra populära dryckesmärken som Sprite, Fanta, Schweppes och Innocent.
Coca-Colas affärsmodell bygger på ett starkt varumärke och ett globalt distributionsnätverk. Bolagets välkända varumärke stöds av dess aktiva sponsring och deltagande i till exempel sportevenemang. Coca-Colas långsiktiga samarbete med de olympiska spelen och FIFA är exempel på detta.
Källa: Leverage Shares
PepsiCo
Coca-Colas konkurrent PepsiCo är mest känd för sina Pepsi-drycker men bolaget äger även bland annat juicevarumärket Tropicana och sportdrycksvarumärket Gatorade. Utöver dryckesverksamheten är bolaget starkt fokuserat på Foods-verksamheten, exempelvis Lay's, Doritos och Quaker.
Som kuriositet kan nämnas att varumärket Lipton tillhört Lipton Teas and Infusions -bolaget sedan CVC Capital Partners köpte verksamheten från Unilever 2022. Unilever behöll dock rätten att använda varumärket Lipton globalt i färdigdrycker, som Lipton Ice Tea. Dessa färdigdrycker säljs via ett joint venture mellan Unilever och PepsiCo.
Källa: The Business Model Analyst
LVMH
LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) är världens ledande tillverkare av lyxprodukter och ägare till över 70 olika lyxvarumärken. Till dessa hör bland annat Louis Vuitton, Dior, Sephora, Moët & Chandon och TAG Heuer.
LVMH:s affärsmodell bygger på att förvärva, äga och utveckla high-end lyxvarumärken. Bolagets varumärken är vanligtvis placerade i de högsta prissegmenten inom sina kategorier och riktar sig till välbärgade konsumenter, som är villiga att betala mer för varumärket och den kvalitet och livsstil det representerar.
Källa: The Brand Hopper
Inditex
Spanska Inditex är ett av världens största klädföretag. Zara kan anses vara bolagets mest kända varumärke. Andra Inditex-ägda varumärken inkluderar Massimo Dutti, Pull&Bear, Bershka och Stradivarius.
Inditex har utvecklat en affärsmodell som möjliggör flexibilitet och snabbt reagerande på växlande modetrender. Inditex kan snabbt reagera på förändrade konsumentpreferenser och därmed ta in nya klädesmodeller i butikerna inom några veckor. Bolaget har sagt att det strävar efter att främja en hållbar utveckling genom att eftersträva kolneutralitet i sin verksamhet senast år 2040.
Källa: AG Textile
Popular Articles




