Midsona delårsrapport januari-september 2024
Organisk tillväxt, stärkta marginaler och ett förbättrat rörelseresultat
Juli–september 2024 (tredje kvartalet)
- Nettoomsättningen uppgick till 919 Mkr (923), motsvarande en tillväxt på –0,4 procent (–2,2). Organisk förändring i nettoomsättningen var 2,6 procent (–8,0).
- Bruttoresultat uppgick till 257 Mkr (233), motsvarande en marginal på 28,0 procent (25,2) och bruttoresultat, före jämförelsestörande poster uppgick till 257 Mkr (238), motsvarande en marginal på 28,0 procent (25,7).
- Rörelseresultat uppgick till 32 Mkr (9), motsvarande en marginal på 3,5 procent (1,0) och rörelseresultat, före jämförelsestörande poster uppgick till 32 Mkr (18), motsvarande en marginal på 3,5 procent (2,0).
- Periodens resultat uppgick till 9 Mkr (–18), motsvarande ett resultat per aktie på 0,07 kr (–0,12) före och efter utspädning.
- Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till 42 Mkr (87).
- Midsona etablerade en ny organisation med centrala funktioner för marknad & innovation, HR och inköp, som ett led i att öka koordineringen i koncernen och skapa rätt förutsättningar för lönsam tillväxt.
Januari–september 2024 (nio månader)
- Nettoomsättningen uppgick till 2 766 Mkr (2 790), motsvarande en tillväxt på –0,9 procent (–2,9). Organisk förändring i nettoomsättningen var 0,2 procent (–7,5).
- Bruttoresultat uppgick till 791 Mkr (711), motsvarande en marginal på 28,6 procent (25,5) och bruttoresultat, före jämförelsestörande poster uppgick till 791 Mkr (729), motsvarande en marginal på 28,6 procent (26,1).
- Rörelseresultat uppgick till 92 Mkr (10), motsvarande en marginal på 3,3 procent (0,4) och rörelseresultat, före jämförelsestörande poster uppgick till 92 Mkr (38), motsvarande en marginal på 3,3 procent (1,4).
- Periodens resultat uppgick till 28 Mkr (–56), motsvarande ett resultat per aktie på 0,19 kr (–0,39) före och efter utspädning.
- Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till 44 Mkr (186).
Viktig händelse efter rapportperiodens utgång
- Uppdaterade klimatmål för Midsona godkändes av Science Based Target initiative (SBTi), vilket var ett viktigt steg i arbetet för att bidra till Parisavtalets mål om att begränsa den globala uppvärmningen.
Koncernchefens kommentar
Midsona kan summera ytterligare ett kvartal med organisk försäljningstillväxt, stärkta marginaler och ett förbättrat rörelseresultat. Att vi trots utmanande marknadsförutsättningar har lyckats väl har till stor del att göra med den påbörjade implementeringen av vår nya strategi, som syftar till att driva tillväxt med ökad lönsamhet över tid. Under perioden minskade inflationen och räntorna sänktes, men konsumenterna var fortsatt något avvaktande, vilket framför allt påverkade marknaden för vår största kategori ekologiska produkter. Bedömningen är att den underliggande efterfrågan för våra produkter är stark och att en gradvis återhämtning sker i takt med att konsumenternas framtidstro ökar.
Förändringsresan har bara börjat
Vi har mycket arbete framför oss för att nå våra finansiella mål. Även om vi befinner oss i ett tidigt skede med nya strategin så ser vi positiva effekter – med ny organisation på plats, löpande effektiviseringar och starkare produktkategorier. Våra finansiella mål är att uppnå en EBIT-marginal överstigande 8 procent senast 2027, en genomsnittlig årlig organisk tillväxt på 3–5 procent samt att hålla nettoskulden under 2,5 gånger justerad EBITDA.
Stärkt resultat och bruttomarginal
Koncernens rörelseresultat uppgick under perioden till 32 Mkr (9) och rörelseresultat, före jämförelsestörande poster, blev 32 Mkr (18). Resultatförbättringen var framför allt drivet av en stärkt bruttomarginal, före jämförelsestörande poster, på 28,0 procent (25,7), som uppnåddes trots ett fortsatt relativt högt råvaruprisläge och en ogynnsam försäljningsmix. Resultatet före skatt förbättrades under perioden till 19 Mkr (–10), bland annat genom minskade räntekostnader till följd av lägre skuldsättning och marknadsräntor. Arbetet med att stärka balansräkningen och optimera rörelsekapitalet fortsätter. Vår nettoskuldsättning i relation till EBITDA var klart under den långsiktiga målsättningen om att inte överstiga 2,5 gånger justerad EBITDA.
Samtliga tre divisioner förbättrade sina rörelseresultat under kvartalet jämfört med motsvarande period föregående år.
Våra kategorier utvecklades väl
Vår strategi handlar mycket om att utveckla och förädla våra tre produktkategorier, där vi ser stor tillväxtpotential inom såväl befintliga som nya marknader.
– Kategorin ekologiska produkter står för drygt 50 procent av Midsonas totala försäljning. Den organiska tillväxten var 2 procent i kvartalet, trots fortsatt utmanande förutsättningar på några geografiska marknader. Det berodde på en stark utveckling för flera varumärken, såsom Helios och Davert, drivet av innovation och marknadsföring. Vi hade även god tillväxt för kontraktstillverkning genom flera nya lönsamma kontrakt. Parallellt fortsatte vi att avveckla olönsamma produkter och kontrakt för att nå en mer lönsam produktmix.
– Kategorin hälsolivsmedel med varumärken som Friggs, Gainomax och Earth Control minskade försäljningen med 4 procent. Friggs – som är det största varumärket i kategorin – fortsatte däremot att visa en stark tillväxt. Försäljningen för hälsolivsmedel minskade i kvartalet till stor del på grund av att vi valde att avsluta olönsamma kontrakt som är kopplade till julsäsongen, framför allt relaterade till Earth Control och kontraktstillverkning. Dessa avslutade kontrakt kommer även att ha en viss negativ försäljningspåverkan i det fjärde kvartalet.
– Kategorin konsumenthälsoprodukter, som erbjuder näringstillskott, uppvisade en mycket stark utveckling under perioden med en organisk försäljningsökning som uppgick till 20 procent. Ett utökat större distributionskontrakt på den finska marknaden bidrog till ökningen, i kombination med en stark utveckling för flera av våra varumärken.
Organiserade för lönsam tillväxt
Ett viktigt steg i strategiarbetet är implementeringen av vår nya organisation. Under kvartalet etablerades nya centrala funktioner för Marknad & Innovation, Inköp samt HR för att öka koordineringen i koncernen och därmed skapa bättre förutsättningar för lönsam tillväxt. Som ett led i detta har vi även inlett en process för att rekrytera en Purchasing Director som ska samordna strategiska inköp över divisionsgränserna för att uppnå skalfördelar.
Framtidsutsikter
Vår bedömning är att 2024 sammantaget kommer att utvecklas väl och att vi kommer uppnå ett starkare helårsresultat än föregående år. På vår största marknad, den svenska, ser vi minskad inflation, räntesänkningar och skattesänkningar i början av 2025, som sannolikt kommer att påverka konsumenternas efterfrågan i positiv riktning inom flera av våra produktkategorier. Den europeiska marknaden för ekologiska produkter är på många håll fortsatt avvaktande. Vi fortsätter arbeta metodiskt med att stärka våra positioner.
Peter Åsberg
VD och koncernchef