Halvårsrapport för perioden 1 januari - 30 juni 2024 i Attana AB
- Nettoomsättning: 3,0MSEK (2,9)
- Aktiverat arbete för egen räkning: 0,42MSEK (0,79)
- Övriga rörelseintäkter: 0,46MSEK (0,15)
- Rörelseresultat: -3,9MSEK (-6,3)
- Resultat efter finansiella poster: -5,1MSEK (-6,7)
- Resultat efter skatt: -5,1MSEK (-6,7)
- Resultat per aktie: -0,0084SEK (-0,0247)
Väsentliga händelser under rapportperioden, Q2
I juni 2024 utnyttjades teckningsoptioner som tillförde bolaget ca 3 MSEK före emissionskostnader.
VD-kommentar:
Attana - En del i framgångsrik läkemedelsutveckling
Vi grundade Attana eftersom väldigt få läkemedel som testas på människor fungerar och når patienterna och vi var övertygade om att vi skulle kunna bidra till mer framgångsrik läkemedelsutveckling.
Genomsnittligt kostar det tjugo miljarder kronor att utveckla ett framgångsrikt läkemedel. Den största kostnaden ligger i alla de läkemedel som inte når marknaden. Skulle man kunna dubblera andelen framgångsrika läkemedel, så skulle man tjäna 10 miljarder per framgångsrikt läkemedel.
Huvudanledningen till att läkemedlen inte lyckas är att de har för kraftiga biverkningar och/eller saknar tillräcklig effekt. Med Attanas teknik kan våra kunder, innan de testar på människor, identifiera risker för biverkningar bättre än med traditionella tekniker och de får dessutom ett mått på hur effektivt läkemedlet kommer fram dit det ska i kroppen och därmed effektivt bekämpar en sjukdom. Experimentellt har vi lyckats väldigt bra.
Kommersiellt har vi ännu inte lyckats kapitalisera på det värde vi skapar åt våra kunder genom att tidigt sortera bort läkemedelskandidater med hög risk för biverkningar och välja de som effektivt tar sig fram till rätt ställe i kroppen. Vi har lyckats bäst med kunder som utvecklar cancerläkemedel. I synnerhet inom den starkt växande nischen immunonkologi, dvs behandling av cancer genom att förstärka kroppens egna immunförsvar riktat mot cancercellerna. Under det första halvåret har vi fokuserat på våra befintliga kunder inom den kundgruppen. Detta för att vi ska kunna få tydligare positionering på marknaden med starka referenser och samtidigt förbättra våra marginaler.
Glädjande är att under det gångna kvartalet har intresset för vårt erbjudande med vävnadsexperiment ökat, dvs att man tar ett tumörprov från människa eller djur och fäster på vår sensoryta. Då kan våra kunder snabbt se om läkemedlet fäster bra på tumören men helst inte fäster på frisk (icke tumör) vävnad, dvs information om hur effektivt läkemedlet är mot den patientens tumör och om läkemedlet har låg risk för biverkningar. Denna information sammantagen är viktig för valet av bästa läkemedelskandidat för fortsatt utveckling och tester på människor.
Under perioden har vi också minskat de fasta kostnaderna genom att flyttat till mindre lokaler och minskat den fastanställda personalstyrkan. I stället har vi initierat samarbeten med universitet, där vi genom att byta tjänster både kan upprätthålla operativ styrka och får möjlighet att med få bra publikationer för att visualisera värdet av vår teknik. I samband med dessa åtgärder har vi rangerat ut viss utrustning/inventarier, haft kostnader av engångskaraktär och beslutat att skriva av äldre patent. Totalt summerar det till drygt en miljon kronor i engångskostnader som påverkar resultatet negativt.
Avslutningsvis blev omsättningen i kvartalet något bättre än förväntat. Vi räknar med att Q3 blir något sämre än Q2, men att Q4 blir bra eftersom antalet offertförfrågningar har ökat. Osäkerhet inför Q4 ligger i om upphandlingar hinner startas och slutföras i år eller om det blir Q1 nästa år.
Mina kollegor och jag ser hösten an med tillförsikt!
Teodor Aastrup
VD Attana AB