Tillväxten spolades bort med badvattnet
Automatisk översättning: Ursprungligen publicerad på finska 23.4.2025 kl. 12:41 CEST. Observera att den automatiska översättningen av innehållet för närvarande endast täcker den text som visas här och kan innehålla fel. Du kan ge feedback gällande kvaliteten på översättningarna och eventuella fel här.
I USA orsakar de en negativ utbudschock, där både tillväxt- och inflationsestimaten måste sänkas. I handelspartner som Kina orsakar tullarna snarare en negativ efterfrågechock, som sänker både efterfrågan och priser. Intressant är att IMF:s estimat har gjorts med antaganden om tullar från början av april, dvs. "befrielsedagen"; trots det anser valutafonden att lindringar av tullarna (t.ex. att den 90 dagar långa pausen blir permanent) tydligt skulle klarna tillväxtutsikterna, eftersom osäkerheten är en betydande faktor bakom tillväxtestimaten.
Bildernas källa: IMF
Tillväxtestimaten har tvingats sänkas över hela linjen. IMF förutspår att den globala tillväxten kommer att avta till 2,8 procent år 2025 jämfört med 3,3 procent år 2024. Om siffran realiseras skulle den vara den svagaste sedan coronapandemin. Av de stora ekonomierna sänktes USA:s tillväxtestimat och BNP-tillväxten sjunker med en hel procentenhet till 1,8 procent år 2025 från 2,8 procent i fjol (estimatet i januari var 2,7 %). Ett annat stort offer för konsekvenserna är Kina, vars tillväxtutsikter IMF har skurit ned till 4,0 procent för i år och nästa år på grund av tullarna. Euroområdet skulle fortfarande se en liten tillväxt (+0,8 %, justering av januariprognosen -0,2 procentenheter), men till exempel förväntar sig IMF nu ett år med noll tillväxt för Tyskland.
Sammantaget skulle tullarna skära ned den globala ekonomiska tillväxten med 0,5 procentenheter i år. Inflationen har i sin tur justerats uppåt, särskilt i USA, i takt med att kostnaderna för importen har stigit (totalt höjningar på 1 procentenhet jämfört med januariprognoserna), men i vissa ekonomier (t.ex. Kina) kan effekten till och med vara negativ. IMF gjorde inga ändringar i inflationsestimaten för euroområdet.
IMF:s uppskattningar visar att redan den tullcirkus som har setts har negativa effekter på världsekonomin, även om det högsta möjliga scenariot för tullar inte skulle förverkligas, dvs. att de pågående förhandlingarna skulle ge resultat. I stället för världshandeln är det nu skäl att söka tillväxtkällor inom euroområdet med alla krafter. Dessa erhölls åtminstone ännu inte enligt de preliminära inköpschefsindexen i april, då det kombinerade indexet med nöd och näppe låg kvar ovanför det område på 50 som skiljer tillväxt och nedgång åt (siffran var 50,1 jämfört med 50,9 i mars). Nu har även tjänstesektorerna i de stora länderna, dvs. Frankrike och Tyskland, vänt nedåt. I industriindexen har däremot åtminstone ännu ingen tydlig förändring till det sämre setts, även om det säkert finns osäkerhet i luften kring tullarna.
Popular Articles




