Den svenska klädmarknaden växte väl i mars
Automatisk översättning: Ursprungligen publicerad på engelska 14.04.2025 kl. 08:59 CEST. Observera att den automatiska översättningen av innehållet för närvarande endast täcker den text som visas här och kan innehålla fel. Du kan ge feedback gällande kvaliteten på översättningarna och eventuella fel här.
Källa: Svensk Handel *Inderes estimat
Marssiffrorna för den svenska klädmarknaden publicerades i morse. Försäljningen ökade med 6,5% från förra året. Vi misstänker att tidpunkten för påsken påverkar siffrorna för mars-april jämfört med föregående år. Under årets första tre månader har marknaden vuxit med 2%.
Sverige står för mer än hälften av Lindex-kedjans försäljning
Sverige är Lindex största marknad och står för mer än hälften av försäljningen i Lindex-kedjan (men inte hela koncernen som också kallas Lindex). Vår omsättningsprognos för Q1'25 för Lindex-segmentet är en tillväxt på drygt 1% i lokala valutor. Marknadsutvecklingen i Sverige i januari-mars var 2%, alltså något högre. Damkläder, som spelar en stor roll för Lindex, har ökat med så mycket som 9% under årets första tre månader, och även efter prisklass har de segment som är relevanta för Lindex presterat bättre än marknaden som helhet. Utvecklingen av SEK och NOK, som tillsammans står för cirka 70% av Lindex-segmentets försäljning, påverkar också bolagets siffror. Valutaeffekten är något negativ under Q1'25 i våra estimat och blir därefter positiv. För koncernen som helhet har Lindex guidat för en tillväxt på 0–4% i lokala valutor i år.
Sverige är också huvudmarknaden för Björn Borg
Sverige är fortfarande bolagets största marknad och står för cirka 35% av den totala omsättningen. Vi estimerar att Björn Borg kommer att uppnå en tillväxt på cirka 6% i Sverige under Q1'25, vilket är över de 2% som förväntas för den bredare svenska klädmarknaden under samma period. Denna tillväxt förväntas främst drivas av en stark utveckling i bolagets e-handelskanal, som vi estimerar kommer att växa med cirka 17% jämfört med föregående år. Samtidigt väntas grossistsegmentet uppvisa en relativt stabil tillväxt på cirka 5%.
Vad vi ser som särskilt uppmuntrande i de nyligen publicerade siffrorna för den svenska klädmarknaden är den starka utvecklingen för kategorin skor, som växte med nästan 10% i mars. Björn Borg tog in skokategorin helt internt förra året, och som vi tidigare har noterat ser vi denna kategori som en viktig tillväxtfaktor framöver.
