Starkt momentum i Q3 - Fortsatt fokus på strukturaffär och expansion i norra Sverige
Efter stark tillväxt i tredje kvartalet, med positiva omvärderingar för onoterade bolag i portföljen, fokuserar Northern CapSek Ventures (”CapSek”) nu på att göra nya investeringar i region norr, att utveckla portföljens mest lovande bolag, Fas 2, samt att göra en strukturaffär för att skala upp verksamheten. Det berättade CapSeks vd Henrik Jerner vid en infoträff med CapSeks aktieägare.
Efter CapSeks rapport för tredje kvartalet höll vd Henrik Jerner och Investment Manager Göran Carlson ett informationsmöte med CapSeks aktieägare där man presenterade där de finansiella huvuddragen, den starka utvecklingen för vissa av portföljbolagen, CapSeks fortsatta satsningar i norra Sverige och utsikterna framåt.
Substansvärdet i CapSek uppgår nu till 91 öre per aktie, vilket innebär en substansrabatt på över 70 procent. Trots ett negativt nettoresultat på -0,2 miljoner kronor i senaste kvartalet har omvärderingar av onoterade innehav bidragit med 2,5 miljoner kronor i kvartalet. Goodwill från ett tidigare omvänt förvärv är nu helt avskrivet, vilket framöver förväntas höja resultatet med cirka 3,7 miljoner kronor per år.
För att tydligare illustrera portföljens utveckling har CapSek infört en ny uppdelning av sina innehav i tre faser. Fas 1 är onoterade bolag som har stor potential, men som ännu inte har kommit lika långt i form av skalbara intäkter. Fas 2 är onoterade bolag som har kommit längre i sin tillväxtresa, med tydliga skalbara intäkter och hög tillväxt. Dessa är Arkimera, Arctic Space, RockSigma, Pubq och NODA Intelligent Systems. CapSeks noterade innehav, Huddlestock, Appspotr och Hoodin, är den tredje delen av portföljen.
- Vi vill ge en bättre bild av hur vi ser på bolagens olika utvecklingsstadier och tillväxtpotential. Fas 1 är en grupp spännande bolag som normalt nått en omsättning på omkring 1-2 miljoner kronor på årsbasis. Det här är fyra spännande bolag men som vi inte har fullt fokus på. Fas 2 utgörs av bolagen där vi ser stor potential för värdetillväxt. De omsätter i genomsnitt cirka 10 miljoner kronor, och växer 60-70 procent i årstakt. Tre av dem, Arkimera, Arctic Space och Pubq är kassaflödespositiva och NODA är på god väg dit, säger Henrik Jerner.
På informationsmötet betonade Henrik Jerner vikten av att fokusera på de bolag i portföljen som presterar bäst, snarare än att stödja bolag med svagare utveckling.
- Det är lätt att hamna i fällan att försöka stötta de bolag som går sämst, men vi kommer satsa på fas 2-bolagen där det finns aggressiva expansionsplaner, och vi tror att vi får bäst avkastning på investerat kapital.
CapSek fortsätter se stora möjligheter i norra Sverige, där investeringarna i infrastruktur och industri växer snabbt. Göran Carlson beskriver hur regionen är en av de mest expansiva i Europa.
- Det är nog den region i Europa som det händer mest just nu. En stor startup, Northvolt, har uppenbara problem och då skriver tidningarna gärna om att det gäller hela industrisatsningen i norr. Men Northvolt är trots allt en liten del av allt som händer här uppe så man måste balansera resonemanget. Summerar man det så investeras det 1400 miljarder kronor här uppe just nu. Det syns på investeringar i statlig och kommunal infrastruktur, men framförallt på den privata sidan där det görs stora investeringar. Nio av 13 svenska gruvor finns i Norr- och Västerbotten. Rymd- och Skogsindustrin visar kraftig tillväxt. För att inte tala om elektrifiering, grönt bränsle, energisatsning, biltestning och andra miljardindustrier. Allt detta gynnar techbolag som har de stora jättarna som kunder. Så det blåser helt klart åt rätt håll i norra Sverige, säger Göran Carlson.
Ett tydligt fokus för CapSek är att aktivt bidra till att attrahera kapital till lovande investeringar utanför Stockholm, särskilt för bolag med skalbar teknologi och IP.
- Vi vet att kapitalet är koncentrerat till Stockholm, vilket är anledningen till att vi är här. Vi ser det både som en utmaning och en möjlighet att vara tidigt inne i lovande bolag till fördelaktiga värderingar, förklarar Göran Carlson.
För att stärka finansieringen tittar CapSek också på möjligheter att förvärva kassaflödespositiva bolag, vilket skulle ge stabilitet och minska behovet av extern finansiering för verksamheten. Genom exempelvis att fusionera med ett kassaflödespositivt bolag skulle CapSek kunna täcka driftskostnaderna, öka möjligheterna att stötta portföljbolagen och göra nya investeringar. Det skulle exempelvis kunna vara ett IT-konsultbolag som jobbar med den sorts bolag som CapSek jobbar med.
- Vi kommer även göra exits, samtidigt som vi inte vill släppa guldäggen i portföljen innan vi fått ut den potential vi ser ur bolagen. Så vi kommer inte sälja något innehav i närtid för likviditet, men däremot att det kan komma en större industriell aktör och lägga bud. Vi har redan haft ett sådant som gick igenom, och ytterligare förvärvsdialoger avseende två andra bolag i portföljen som av olika anledningar inte gick i mål, berättar Henrik Jerner.
Henrik Jerner avslutade mötet med att beskriva bolagets ambition att växa snabbt. CapSek har som mål att gå från nuvarande 43 miljoner kronor till 250 miljoner och därefter 500 miljoner i förvaltat kapital, så snabbt det bara går.