Rekrytering av projektledare/platschef till Joma Gruver genomförd
Bluelake Mineral AB (publ) ("Bolaget" eller "Bluelake Mineral") arbetar som tidigare meddelats via sitt norska dotterbolag Joma Gruver AS ("Joma Gruver") med tillståndsprocessen i Norge för att erhålla samtliga tillstånd för återstart av gruvverksamheten i Joma i Røyrvik kommun i Trøndelag fylke ("Projektet"). Joma Gruver har nu anställt Jan Olav Smalås som projektledare och platschef med placering i Røyrvik. Han är idag regionchef på Maxbo Teknikk AS och har tidigare bl a varit VD för Joma Næringspark AS och Joma Eiendom AS. Anställningen av en platschef och projektledare är ett första steg i den uppbyggnad av organisationen som kommer att ske i etapper fram till dess gruvan startar. Som ny projektledare kommer Jan Olav Smalås att initialt fokusera på tre viktiga utvecklingsprojekt kopplade till återstart av Jomagruvan: utveckling av ett leverantörsprogram för att etablera nära samarbete med lokala och regionala aktörer, initiering av en utbildningssatsning för att säkra lokal kompetens, samt att ta fram en plan för att möta behovet av nya bostäder, kontor och andra lokaler. Förutom att driva dessa projekt kommer han som platschef att vara en kontaktpunkt för invånare, kommun och lokalt näringsliv. Jan Olav Smalås börjar sin anställning i Joma Gruver den 1 november.
"Vi är glada att kunna meddela att vi genomfört rekryteringen av vår första heltidsanställde medarbetare i Joma Gruver. Genom anställningen av Jan Olav får Joma Gruver någon i Røyrvik som kommer arbeta heltid med ett antal viktiga utvecklingsprojekt. Han kommer att ha sin fasta arbetsplats i Røyrvik och blir viktig för att skapa lokal förankring och samordning" säger Peter Hjorth, VD i Bluelake Mineral och styrelseordförande i Joma Gruver.
"Det känns spännande att få börja arbeta i Joma Gruver och vara med i utveckling och uppstart av en kommande gruvverksamhet. Jag är övertygad om att projektet kommer att skapa värde för invånare, kommun och näringsliv i regionen. För mig känns det också som att cirkeln sluts då jag är född och uppvuxen i Skorovas och Røyrvik" säger Jan Olav Smalås.
____________
Stockholm augusti 2024
Bluelake Mineral AB (publ)
Styrelsen
Ytterligare information
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Peter Hjorth, verkställande direktör, Bluelake Mineral AB (publ), tel. +46-725 38 25 25
Email: info@bluelakemineral.com
Ytterligare information om Bolaget
Bluelake Mineral AB (publ) är ett oberoende bolag verksamt inom prospektering och gruvutveckling av mineraliseringar innehållande koppar, zink, nickel och guld.
Bolaget äger ca 99% i dotterbolaget Vilhelmina Mineral AB som är ett gruvutvecklingsbolag med fokus på utveckling av koppar- och zinkfyndigheter i Norden. I Sverige innehar Bolaget projektet Stekenjokk-Levi där det mellan 1976 och 1988 bröts sammanlagt ca 7 miljoner ton malm med en genomsnittlig halt av 1,5 % Cu och 3,5 % Zn. Stekenjokk-Levi innehåller, enligt en nyligen genomförd mineralresursberäkning av SRK Consulting, antagna mineraltillgångar på cirka 6,7 miljoner ton med 0,9 % Cu, 2,7 % Zn, 0,6 % Pb, 55 Ag g/t och 0,2 g/t Au för Stekenjokk och antagna mineraltillgångar på 5,1 miljoner ton med 1 % Cu, 1,5 % Zn, 0,1 % Pb, 22 Ag g/t och 0,2 g/t Au för Levi (vid cut-off på 60 USD/ton). I Norge är Bolaget 100% ägare av Joma Gruver AS som äger Jomafältet där det mellan 1972 och 1998 bröts ca 11,5 miljoner ton malm med en genomsnittlig halt av 1,5 % Cu och 1,5 % Zn. Jomafältet (exklusive Gjersvik) uppskattas enligt en ny beräkning av SRK innehålla en indikerad mineraltillgång om ca 6,0 miljoner ton med halter 1,00 % Cu och 1,66 % Zn, samt antagna mineraltillgångar om 1,2 miljoner ton med halter 1,2 % Cu och 0,7 % Zn (vid cut-off halt 50 USD/on).
Vidare innehar Bolaget nickelprojekten Rönnbäcken (som är en av Europas största kända outvecklade nickeltillgångar) och Orrbäcken i Sverige. Rönnbäckenprojektet omfattar enligt konsultbolaget SRK i en nyligen uppdaterad studie en mineraltillgång om 600 miljoner ton med halten 0,18% Ni, 0,003% Co och 5,7% Fe ("measured and indicated"). Enligt en ny preliminär ekonomisk studie färdigställd av SRK förutses en möjlig produktion om 23 000 ton nickel, 660 ton kobolt och 1,5 miljoner ton järn per år under 20 år, vilket skulle utgöra en betydande andel av Sveriges totala årliga användning av nickel och ha ett strategiskt värde. För Orrbäcken innehas ett undersökningstillstånd och projektet bedöms ha potential som nickelfyndighet.
Utöver detta innehar Bolaget projektet Kattisavan som bedöms ha potential som guldtillgång och som ligger inom den s k guldlinjen, i närheten av projekt som Svartliden, Fäboliden och Barsele.