Positiva resultat från Botnia Explorations borrprogram i Fäbodtjärn 2024
De positiva resultaten från höstens borrprogram i Fäbodtjärn har gett Botnia Exploration goda förutsättningar för uppgradering av delar i den antagna mineraltillgången till sannolik mineralreserv. Samtidigt är förhoppningarna goda att snitthalten av guld i samband med detta kommer öka.
Botnia Exploration har under hösten 2024 genomfört ett borrprogram avseende undersökningsborrning av Fäbodtjärnsfyndigheten tillsammans med entreprenören Protek. Syftet med borrprogrammet har varit att undersöka Fäbodtjärn mot djupet och utöka kännedomen avseende den antagna tillgången. Analyser av borrkärnorna, vars positiva resultat redovisas nedan, har utförts av ALS Scandinavia AB.
Borrprogrammet omfattade 14 borrhål och genomfördes från positioner ovan jord. Av borrhålen avsåg 12 stycken att öka kännedomen om den antagna mineraltillgången på djup om 115 -175 meter under markytan, varav DDH 58 borrades för att definiera mineraliserings avgränsning mot söder. De återstående två borrhålen, DDH 49 och DDH 62, avsåg att undersöka förkastningszonen som avslutar fyndigheten i dess nordliga ände.
- Vi är mycket nöjda med resultaten av det genomförda borrprogrammet. Det är av stor vikt för vår produktionsplanering att vi nu förbättrat kännedom om de djupare delarna av gruvan, vilka vi hoppas kunna tillföra till gruvans produktionsplan inom kort, säger Botnia Explorations VD Fredrik Bergsten.
- Borrhålen har träffat den guldförande kvartsen precis i enlighet med förväntningarna i vår nuvarande blockmodell vilket stärker våra tidigare tolkningar om fyndighetens geometrier och utbredning, säger Botnia Explorations chefsgeolog Frank van der Stijl.
- Arbetet fortsätter nu med att föra in borresultaten i vår geologiska modell och sedan göra en uppdaterad blockmodell tillsammans med vår CP (kompetent person), Thomas Lindholm på Geovista, vilken vi planerar presentera för marknaden när vi lämnar vår årliga uppdatering av reserver och resurser i samband med vår Q4 rapport. Den väsentligt ökade borrtätheten i kombination med höga halter i de provtagna sektionerna ger stort hopp om att den del av den antagna mineraltillgången som provtagits ska kunna klassas upp till sannolik mineralreserv, dessutom med en högre genomsnittshalt än dagens, avslutar VD Fredrik Bergsten.