Niutech Group publicerar delårsrapport för kvartal 3 2024
Niutech Groups tredje kvartal visar på både lägre efterfrågan och förlust. För att möta de kraftigt förändrade marknadsförutsättningarna har en besparingsplan, med kostnadsbesparingar på ca 36 miljoner kronor på årsbasis, genomförts. Denna får full effekt gradvis under Q1 2025. Samtidigt visar en god orderbok, nya affärer och kundavtal under kvartalet på en bättre utveckling framöver.
Kvartalet i korthet
Tredje kvartalet 2024
- Rörelseintäkterna uppgick till 96,5 MSEK (67,7).
- Resultatet före avskrivningar (EBITDA) uppgick till -8,0 MSEK (4,9).
- Resultatet EBITA: -10,2 MSEK (4,0).
- Rörelseresultatet EBIT: -12,6 MSEK (2,5).
- Resultatet efter skatt: -13,5 MSEK (2,2).
- Resultat per aktie: -0,60 kr (0,26).
Första nio månaderna 2024
• Rörelseintäkterna uppgick till 324,1 MSEK (186,0).
• Resultatet före avskrivningar (EBITDA) uppgick till -19,4 MSEK (9,7).
• Resultatet EBITA: -25,8 MSEK (7,6).
• Rörelseresultatet EBIT: -33,0 MSEK (3,2).
• Resultatet efter skatt: -35,9 MSEK (1,8).
• Resultat per aktie: -1,59 kr (0,21).
Siffror inom parentes avser utfall under motsvarande period föregående år.
Efter sammangåendet mellan Niutech Group och Sun4Energy Group den 30 november 2023 redovisas koncernens siffror Niutech Group avseende 2023. Det vill säga att siffror för tredje kvartalet och de första 9 månaderna avser Niutech Group.
Väsentliga händelser under kvartalet
- I samarbete med Adderalink har det kommunala fastighetsbolaget Stångåstaden i Linköping gett Sun4Energy i uppdrag att installera solcellsanläggningar till ett värde om 5 MSEK. Arbetet omfattar två projekt i centrala Linköping.
- Niutech Groups dotterbolag Sun4Energy Sweden har tillsammans med partnerna Pixii och MAFI hjälpt Telia Towers Sverige att ta fram ett nytt koncept för ökad hållbarhet. Lösningen ska förlänga mobiltäckning vid elavbrott, sänka energikostnader och generera intäkter. Platsen för projektet är en av Telia Towers master utanför Norrköping.
- Sedan samgåendet mellan Niutech Group och tidigare Sun4Energy Group i november 2023 har koncernen haft två CFO roller, en för vardera koncernen. Som en effektiviseringsåtgärd har Bolaget beslutat att ha en CFO och valet har fallit på Ove Ewaldsson, tidigare CFO för Niutech Group före samgåendet.
- Styrelsen i Bolaget har, med stöd av bemyndigande från årsstämman 2024, beslutat om en riktad nyemission till Solberget Invest om 2 307 692 aktier till en teckningskurs om 6,50 kronor per aktie. Bolaget tillförs totalt ca 15 MSEK.
- Sun4Energy levererar batterisystem till ett värde av drygt 7 MSEK till vindkraftverket Linnérs Vindbruk.
- Niutech Group AB har genomfört det teckningsoptionsprogram om maximalt totalt 1 000 000 teckningsoptioner som beslutades om på bolagsstämman den 16 maj 2024. Teckningsoptionsprogrammet blev tecknat med över 88 % av teckningsoptionerna tecknade av VD/koncernchef, dotter- bolags VD:ar, lednings- och nyckelpersoner.
Väsentliga händelser efter kvartalets slut
• Niutech Groups dotterbolag Sun4Energy Sweden AB, har tecknat ramavtal med Göteborg Energi Din El AB avseende energilager. Avtalet omfattar huvudsakligen totalentreprenader av batterilösningar. Avtalet sträcker sig under en period av maximalt åtta år till 2032 och har en takvolym på 450 MSEK.
VD HAR ORDET
Grunden lagd för lönsam expansion
Niutech Groups tredje kvartal visar på både lägre efterfrågan och förlust. För att möta de kraftigt förändrade marknadsförutsättningarna har en besparingsplan, med kostnadsbesparingar på ca 36 miljoner kronor på årsbasis, genomförts. Denna får full effekt gradvis under Q1 2025. Samtidigt visar en god orderbok, nya affärer och kundavtal under kvartalet på en bättre utveckling framöver.
Niutech Group utvecklar banbrytande och lönsamma nya tekniska lösningar inom grön digital infrastruktur. Det vi gör påskyndar övergången till hållbara energilösningar samtidigt som vi sänker kostnaderna för våra kunder. Genom vår förvärvsdrivna strategi har vi skapat en koncern med entreprenörsledda dotterbolag, som tillsammans skapar en lönsam och konkurrenskraftig bredd.
Senarelagda starter gav svag inledning
Omsättningen i segmentet sol och energi hade en svag start på kvartalet. Detta beroende på en säsongmässigt lägre efterfrågan och av senarelagda starter i ett antal större kommersiella projekt. Det privata segmentet var i nivå med tidigare kvartal trots semesterperiod i juli och augusti. Inom segmentet grön digital infrastruktur ser vi en fortsatt förvän- tad nedgång då vi valt att avsluta ett par större affärer med låg lönsamhet från 2023.
Kraftiga kostnadsbesparingar inom sol- och energisegmentet
Kvartalets totala organiska omsättning, proforma, minskade med 24 procent. Sol- och energisegmentet krympte organiskt med 9 procent och segmentet för grön digital infrastruktur minskade med 51 procent. Den lägre omsättningen inom grön digital infrastruktur förklaras främst av att ett antal större olönsamma kundavtal avslutades under 2023.
Koncernens redovisade nettoomsättning ökade med 43 procent och uppgick till 96,5 miljoner kronor (67,6). Resultatet (EBITA) uppgick till -10,2 miljoner kronor (4,0). Det motsvarar en EBITA-marginal på -10,6 procent (5,9%). Under kvartalet initierades kraftiga kostnadsbesparingar och 35 personer har sagts upp. Besparingarna berör enbart segmentet sol och energi och är en direkt följd av en lägre efterfrågan, framför allt på privatmarknaden samt att organisationen centraliserats. Detta leder till bättre effektivitet vid hanteringen av befintliga och nya affärer. Vi har anpassat kostnaderna till en nivå där segmentet når lönsamhet även vid väsentligt lägre omsättning. Omställningen görs med ett tydligt fokus på skalbarhet för att kunna nå en hållbar och lönsam tillväxt.
Mot högre lönsamhet
De genomförda besparingarna uppgår till cirka 3 miljoner kronor per månad, varav ca 65 procent avser personalkostnader – eller 36 miljoner på helårsbasis – och börjar ge effekt redan under det fjärde kvartalet med ca 3,5 MSEK. Full effekt nås gradvis under Q1 2025. Orderstocken vid kvartalets utgång var 154,6 miljoner kronor, vilket motsvarar en nedgång med 15,5 miljoner kronor eller 9 procent jämfört med utgången på kvartal två, 2024. Nedgången är säsongsrelaterad till semesterperioden under juli och augusti.
Kassalikviditeten vid kvartalets utgång var 4,8 miljoner kronor plus en outnyttjad checkkredit på 13,5 miljoner kronor.
Under kvartalet genomfördes en riktad nyemission till Solberget Invest AB på 15 miljoner kronor för att stärka bolagets rörelsekapital.
Affärssegment: Sol och Energi
Svag start på kvartalet, men vändning i september
Det tredje kvartalet fick en svag start, dels beroende på semestertider, dels för att starten på ett antal större kommersiella projekt blivit senarelagda. I september skedde en återhämtning i omsättningen och kvartalet som helhet uppgick till 73,8 (proforma 81,0) miljoner kronor. Det motsvarar en nedgång på 9 procent jämfört med samma period 2023. Värt att nämna är att i kvartal 3, 2023 var omsättningen nästan enbart till privatmarknaden, medan vi under 2024 har en fördelning 50/50 mellan de privata och de kommersiella segmenten. Orderstocken vid kvartalets utgång var 120 miljoner kronor, vilket är något lägre än vid kvartalets ingång.
Nya kommersiella affärer och samarbeten
Flera spännande och viktiga avtal slöts inom det kommersiella segmentet. Ramavtalet med Göteborgs Energi, avseende stora batterisystem är ett exempel och samarbetet med Adderalink och Stångåstaden i Linköping ett annat. Utöver det har samarbetet med Svenska Kyrkans Pastorat i Karlstad och med K-Fast i Eskilstuna genererat nya större projekt. Det är bevis på att vi har ett starkt erbjudande, och vi ser med tillförsikt fram mot en fortsatt bra utveckling och tillväxt inom segmentet.
Marknaden i stort
Enligt branschorganisationen Svensk Solenergi, har marknaden för privata solinstallationer minskat med cirka 60 procent jämfört med 2023, vilket slagit ut flera mindre aktörer påmarknaden. Detta förväntas bidra till en ökad seriositet och sta- bilitet hos de företag som fortsätter att vara verksamma. Trots nedgången på marknaden i år, är den underliggande efterfrågan på solenergi och batterilagring fortsatt stark. Marknaden för exempelvis solproducerad el förväntas öka med 4–5 gånger mellan 2022 och 2027. Därtill kommer utmaningarna med behovet av effektbalansering för ett stabilt elnät.
På kort sikt, under det närmaste året, talar prognoserna med lägre räntor för att sol- och energisegmentet fortsätter att utvecklas väl. Ökande elöverföringskostnader och elskatter innebär också att intressent för förutsägbara energikostnader med hjälp av solenergi ökar. De kommersiella fastighetsbolagen visar också att de tagit omställningen på allvar och allt fler har nu konkreta planer på hur andelen förnybar energi skall öka under kommande år.
Väl positionerade för nya marknadsförutsättningar
Nya byggdirektiv från EU, behov av grön el och balansering av landets elnät gör att allt fler fastighetsbolag, såväl privata som offentliga, tydliggör och fastställer sina planer avseende solenergi- och batteriinstallationer. Samtidigt ser vi ett fortsatt stort intresse från privatpersoner att installera sol- och batterilösningar. I takt med att nya installationer för utnyttjande av balanstjänster görs ser vi också en ökning av återkommande intäkter då vi erhåller en del av den ersättning som fås från nätägarna runt om i landet.
Affärssegment: Grön digital infrastruktur
Omsättningen inom segmentet för grön digital infrastruktur – som omfattar nätdesign, fibernät, mobiltelefoni och el – blev, liksom under tidigare kvartal, betydligt lägre än under samma period 2023. Något som främst beror på utmanande jämförelsesiffror då två av bolagen slutfakturerade två större uppdrag i fjol. Dessutom har vårt fokus på lönsamhet bidragit till att vi valt att inte fortsätta ett antal större affärer med lägre lönsamhet.
Nettoomsättningen blev 22,7 miljoner kronor (46,8) vilket motsvarar en nedgång på 51 procent. Orderstocken vid kvartalet utgång var 34,6 miljoner kronor, vilket är 28 procent lägre än vid kvartalets början.
Under kvartalet har Per Fällman tillträtt som vd för dotterbolaget Tammp och påbörjat ett strategiskt förändringsarbete, både strukturellt och effektivitetsmässigt, för att bolaget skall kunna växa lönsamt under kommande år.
På fibersidan, i Calltech och Data Networks, ser vi en ökning av eftermarknadsprojekt, vilket gör att vi fortsatt ser positivt på fjärde kvartalet och för 2025. Det gör att ytterligare hushåll och företag får möjlighet att ansluta sig till bredband via fiber.
I våra elbolag Idé El, Dexel och Kvist Elektriska noterar vi en lägre omsättning än under samma period 2023.
Trots en lägre omsättning under årets första nio månader ser vi en fortsatt god efterfrågan för utbyggnaden av nästa generations 5G-mobilnät, eftermarknadsprojekt för fiber samt behovet av uppgraderingar av kontors- och boendemiljöer i större fastigheter.
Vägen framåt
Grunden för tillväxt och lönsamhet framöver är lagd och bygger på att vi har en attraktivt erbjudande till våra kunder. Vi har erhållit flera nya stora affärer och avtal under kvartalet samtidigt som vi effektiviserat och anpassat verksamheten framför allt inom sol- och energisegmentet.
Vi fortsätter möta den växande efterfrågan på grön digital infrastruktur och strävar efter en ledande position inom området, samtidigt som vi bibehåller det starka entreprenörsdrivet i våra dotterbolag.
Klas Zetterman,
VD och Koncernchef, Niutech Group