Mendus och UMCG rapporterar positiva topline-data från ALISON-studien med vididencel för behandling av äggstockscancer
Pressmeddelande
Stockholm den 18 december 2024
Mendus AB (“Mendus” publ; IMMU. ST), ett biofarmabolag med fokus på immunterapier riktade mot tumöråterfall, rapporterar positiva topline-data från den kliniska fas 1-studien ALISON med bolagets ledande produkt vididencel i äggstockscancer. De data som samlats in från samtliga 17 behandlade patienter bekräftar att vididencel stimulerar immunsvar mot antigener från äggstockscancer, vilket kan utgöra en potentiell grund för ett effektivt antitumörsvar. Rapporterade data bekräftar också den starka säkerhetsprofilen för vididencel.
ALISON-studien är en fas 1-studie med som genomförs av University Medical Center Groningen i Nederländerna (UMCG) och som undersöker vididencels potential att framkalla kliniskt relevanta immunsvar i avancerad höggradig serös äggstockscancer (HGSC). Mendus och UMCG har tidigare, vid ESMO Gynaecological Cancers Annual Congress i juni 2024, rapporterat att 10 patienter som behandlats med vididencel i ALISON-studien hade stabil sjukdom och att 7 patienter hade bilddiagnostiskt bekräftat återfall vid vecka 22. Baserat på den uppdaterade analysen av prover från alla patienter som behandlats med vididencel observerades ett vaccin-inducerat immunsvar (VIR) mot ett eller flera tumörantigener som regelbundet uppregleras i HGSC hos 12 av 17 patienter (71%). De observerade immunsvaren mot olika tumörantigener utgör en potentiell grund för ett effektivt antitumörsvar. Stabil sjukdom vid vecka 22 observerades hos 2 av 5 patienter (40%) utan VIR, medan majoriteten av patienterna med VIR hade stabil sjukdom (8 av 12 patienter, eller 67%).
”Äggstockscancer är den dödligaste gynekologiska cancern, framför allt på grund av den höga återfallsfrekvensen, där återkommande tumörer i allmänhet inte svarar på de initiala behandlingarna”, säger Dr Hans Nijman, professor i obstetrik och gynekologi och chef för immunonkologi vid UMCG. ”Aktiva immunterapier som vididencel, som syftar till att förbättra immunsvaret mot kvarvarande sjukdom, är därför lovande som ett nytt behandlingsalternativ för att förbättra den sjukdomsfria och totala överlevnaden för patienter med äggstockscancer efter primärbehandling. Vi ser fram emot att ytterligare utvärdera den potentiella kliniska nyttan med vididencel baserat på långtidsuppföljning av patienter som behandlats i ALISON-studien”.
ALISON-studien bekräftade den starka säkerhetsprofilen för vididencel och uppvisade endast lindriga biverkningar, främst vid injektionsstället. Som en del av ALISON-studien pågår långtidsuppföljning av patienter som behandlats med vididencel, med en förväntad nästa avläsning baserad på 2-årsuppföljning under fjärde kvartalet 2025.