Mendus meddelar att Institut Bergonié säger upp samarbetsavtalet för att studera ilixadencel i mjukdelssarkom
Mendus AB (“Mendus” publ; IMMU. ST), ett biofarmabolag med fokus på immunterapier riktade mot tumöråterfall, meddelade idag att Institut Bergonié har sagt upp samarbetsavtalet med Mendus eftersom man inte längre har möjlighet att studera Mendus intratumorala immunaktiverare ilixadencel i mjukdelssarkom som en del av REGOMUNE-studien. Mendus har beslutat att inte fortsätta med nya kliniska studier och att utforska alternativa strategiska alternativ för ilixadencel-programmet.
I juli 2024 meddelade Mendus ett samarbete med franska Institut Bergonié i Bordeaux för att studera ilixadencel som en ny immunterapi för mjukdelssarkom i kombination med tyrosinkinashämmaren regorafenib och immuncheckpoint-hämmaren avelumab som en del av REGOMUNE-studien, vilken koordineras av Institut Bergonié. Mendus har nu mottagit ett formellt meddelande om att Institut Bergonié kommer att avsluta samarbetsavtalet med Mendus. På grund av förändrade affärsbehov kommer Bayer AG inte längre att stödja REGOMUNE-studien och Institut Bergonié har därför inte längre möjlighet att öppna nya kohorter för studien.
Som en konsekvens av uppsägningen av samarbetsavtalet med Institut Bergonié och mot bakgrund av de positiva data med bolagets huvudprogram vididencel, har Mendus beslutat att inte driva nya kliniska studier med ilixadencel och att fokusera sin kliniska utvecklingsstrategi på vididencel.
”Vi är givetvis besvikna över att samarbetet med Institut Bergonié avslutas, eftersom det var en utmärkt möjlighet att studera ilixadencel i mjukdelssarkom med detta välrenommerade institut”, säger Erik Manting, VD för Mendus. ”Eftersom vi är fokuserade på att förbereda vår ledande produkt vididencel för långt framskriden klinisk utveckling i akut myeloid leukemi, med stöd av de nyligen uppdaterade positiva överlevnadsdata från fas 2-studien ADVANCE II, har Mendus för närvarande inte möjlighet genomföra nya kliniska studier för ilixadencel-programmet. Ilixadencel har dock redan visat lovande tecken på klinisk effekt i flera svårbehandlade solida tumörer, inklusive utmärkt säkerhet i kombination med andra terapeutiska modaliteter såsom tyrosinkinashämmare och immuncheckpoint-hämmare, och har dessutom en robust regulatorisk dossier. Vi kommer därför att överväga strategiska alternativ inklusive potentiella partnerskap för ilixadencel-programmet”.