Global uppskalning av teknik för seismisk övervakning för CapSeks RockSigma
Northern CapSek Ventures ABs portföljbolag RockSigma har fått ett stark mottagande på den internationella marknaden för seismisk övervakning i underjordsgruvor. Med rötter och tio års forskning inom LKAB erbjuder RockSigma idag en lösning som hjälper gruvbolag att övervaka och hantera seismiska risker. Efter en framgångsrik första satsning på nya globala kunder har man en bred pipeline av projekt och står nu i början av sin internationella uppskalning. Det berättade RockSigmas vd Emil Svanberg vid en investerarpresentation för CapSeks aktieägare.
RockSigmas teknik har vuxit fram från vetenskaplig forskning inom seismik på LKABs verksamheter i Kiruna och Malmberget, samt forskning vid Luleå tekniska universitet. Bolaget har en skalbar affärsmodell som bygger på en unik lösning för att lokalisera och karakterisera jordskalv (seismisk aktivitet). Att övervaka och analysera jordskalv är en kritisk del i arbetet för att hålla gruvbrytningen säker samtidigt som den är effektiv. Seismisk aktivitet är en växande utmaning hos mängder av underjordsgruvor som bryter på allt större djup för att möta efterfrågan på hållbar utvinning av metaller och mineraler.
RockSigma bildades 2021 och har sedan dess etablerat sig globalt med projekt i Australien, Kanada och Sydafrika, samt med bred en pipeline av framtida projekt. För att nå ut till internationella gruvkunder arbetar RockSigma huvudsakligen med eget säljarbete, men även med partners.
- Gruvbranschen har gigantiska finanser, det är stora pengar och stora bolag, men de relevanta nätverken är ändå relativt små, så att ta oss fram och hitta kunderna har varit ganska lätt. Som startup måste man bearbeta kunden själv för att lära sig förstå kunden ordentligt. För att nå ut så deltar vi exempelvis på nischade event och använder forskningsbaserat material för att bygga relationer med potentiella kunder.
Under 2023 övergick bolaget från kostnadsfria valideringsprojekt till att teckna kommersiella avtal direkt med demos, följda av försöksinstallationer och fleråriga prenumerationsavtal som slutmål.
RockSigmas teknik ger kunderna en helt ny skärpa i att se vad som händer i berget, något som saknas i många av de äldre systemen. Man har dessutom en unik konkurrensfördel genom sitt stöd för fiberoptik, vilket gör det möjligt att hantera stora mängder data för seismisk övervakning.
- Vi är först i världen med att kunna hantera den här datamängden, och våra konkurrenter har inte samma forskningsbaserade försprång. Vår lösning är flexibel och fungerar med olika typer av hårdvara, vilket ger oss en stark position.
Med avseende på AI och Machine Learning så använder RockSigma det för kalibreringen men ser stora möjligheter att använda det även i klassificeringen av olika typer av seismiska händelser, som sprängningar och naturliga skalv, samt för att öka upplösningen och ge en ännu bättre bild av vad som händer i berget.
RockSigma har nyligen slutit två avtal med stora koppargruvor i Asien, båda i partnerskap med globala gruvbolag och de länder där gruvorna är belägna. Dessa affärer har gått över förväntan, menar Svanberg, och har öppnat upp möjligheter för expansion till andra gruvor inom samma koncerner, och han ser stor tillväxtpotential i dessa projekt under 2025 och framåt.
Gruvmarknaden för seismisk övervakning omfattar hundratals gruvor globalt, och marknaden värderas till en miljard kronor. Om man inkluderar närliggande marknader som energi och kritisk infrastruktur växer marknadspotentialen till mellan fyra och sex miljarder kronor, med en förväntad tillväxt till tio miljarder kronor 2030. Emil Svenberg räknar med att RockSigma gör sin första affär utanför gruvindustrin, inom geotermisk energi, under 2025.
RockSigma drivs idag av grundarna Jesper Martinsson och Wille Törnman samt vd Emil Svanberg. Teamet består dessutom av fem deltidsanställda och en ny utvecklare som börjar i januari. Fokus under 2025 ligger på att säkerställa teknisk leverans av hög kvalitet.
- Vi har planer på att stärka vår säljförmåga med fler resurser för att öka vår expansionstakt, men vårt omedelbara fokus är att leverera utmärkt kvalitet i våra befintliga projekt, säger Emil Svanberg. Även om målet på sikt är att erbjuda Seismisk processing as a Service kräver leveransen i dagsläget en del manuellt arbete.
RockSigma förstärkte nyligen sin styrelse. Vid sidan av Göran Carlson från CapSek har man idag Mikael Nyström som ordförande. Nyström har erfarenhet av att ha byggt sitt mjukvarubolag Mobilaris från grunden och tagit det hela vägen till en försäljning till Epiroc. Dessutom har man Hans Wahlkvist från Epiroc och Jessica Vatcher från Sweco, samt en av grundarna Wille Törnman.
- Vi har en stabil kassa och räknar med att intäkterna från externa kunder kommer att öka 2024 och 2025, med målet att nå positivt resultat 2026. Med fler samtidiga projekt kommer vi behöva en separat leveranskapacitet för att hantera efterfrågan. Nu är som högsta prioritet att leverera hög kvalitet till befintliga kunder, säkerställa en smidig lösningsimplementering och tydligt visa värdet av företagets teknologi, säger Emil Svanberg.
CapSek äger cirka 5 procent i RockSigma.