Cinis Fertilizer AB: Cinis skickar ytterligare fartyg med kaliumsulfat och uppnår positivt kassaflöde
Cinis Fertilizer skickar idag en ny fartygslast med vattenlösligt kaliumsulfat av högsta kvalitet till Van Iperen International. Lasten uppgår till cirka 3 000 ton och innebär att bolaget kommer uppnå ett positivt kassaflöde från den operativa verksamheten i oktober.
I september skeppade Cinis Fertilizer en första fartygslast med vattenlösligt kaliumsulfat som under oktober distribuerats och sålts vidare till slutkunder över hela världen. Idag har Cinis skeppat ännu en fartygslast med vattenlösligt kaliumsulfat av högsta kvalitet. Hela lasten, cirka 3 000 ton, uppnår de högsta kvalitetskraven för vattenlösligt kaliumsulfat. Med denna försäljning uppnår Cinis även ett positivt kassaflöde från den operativa verksamheten i oktober.
Upprampningen av produktionen fortlöper väl och bolaget producerar nu, efter ett cirka två veckor långt reparationsstopp på grund av följdeffekter från elavbrottet i juli, i en genomsnittlig dygnsproduktionstakt motsvarande cirka 65procent. Efter ett planerat underhållsstopp i början av november planerar bolaget att gå upp till en produktionstakt motsvarande cirka 75000 årston för att stegvis öka mot full produktionstakt om 100000 årston i början av 2025.
"Priset på kaliumsulfat har enligt Argus legat över 6 000 kronor per ton under 2024 och med en genomsnittlig produktionstakt motsvarande cirka 75000 årston efter det planerade underhållsstoppet innebär det en omsättning på cirka 90 miljoner kronor i fjärde kvartalet med en positiv EBITDA-marginal. Det är nästa viktiga milstolpe vi jobbar mot", säger Jakob Liedberg, VD för Cinis Fertilizer.
"Om dagens priser står sig nästa år och med full produktion om 100000 ton samt produktions- och logistikkostnader motsvarande de vi redan har uppnått räknar vi med att kunna uppnå en EBITDA-marginal överstigande 20% för 2025, trots de tillfälligt högre kostnaderna för natriumsulfat Northvolts förseningar har fört med sig", fortsätter Jakob Liedberg.
"Vi ser fram emot att ta emot ökande volymer vattenlösligt kaliumsulfat från Cinis. Framförallt är vi glada över att den oberoende analysen av den första fartygslasten bekräftade att Cinis produkt uppfyller, och i vissa aspekter till och med överträffar, kvalitets- och specifikationskraven", säger Erik van den Bergh, VD för Van Iperen International.
"Med högsta kvalitet i produkten och trygga kassaflöden på plats kommer vi nu börja fokusera på nästa projekt i Kentucky tillsammans med vår samarbetspartner Ascend Elements" säger Jakob Liedberg, VD för Cinis Fertilizer.
"Vi ser en ökande efterfrågan från marknaden på att hitta avsättning för natriumsulfat som idag går på deponi. Med deponikostnader på närmare 2 500 SEK/ton i Europa ser vi stora möjligheter att hjälpa företag med avfallsproblem att sänka sina kostnader samtidigt som vi vänder våra natriumsulfatkostnader till en intäkt och förbättrar lönsamheten, precis som vi gjort genom vårt samarbete med Ragn-Sells", fortsätter Jakob Liedberg.
"Även om känslan kring de gröna industrisatsningarna i Sverige för tillfället är något avvaktande ser vi ett stort intresse för vårt cirkulära erbjudande globalt. Det görs stora industriella satsningar i såväl Europa som USA och Asien där vårt erbjudande passar mycket väl in i de nya industrier som växer fram", avslutar Jakob Liedberg.
För mer information, vänligen kontakta:
Charlotte Becker, IR- och kommunikationsdirektör Cinis Fertilizer
charlotte@cinis-fertilizer.com
+46 730 37 07 07
Jakob Liedberg, VD Cinis Fertilizer
jakob@cinis-fertilizer.com
+46 768 58 12 86
Denna information är sådan information som Cinis Fertilizer är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 30 oktober 2024, klockan 16.35 CET.
Om Cinis Fertilizer
Cinis Fertilizer är ett svenskt greentech-bolag som producerar ett miljövänligt mineralgödsel, kaliumsulfat (SOP), genom att bland annat återvinna restströmmar från tillverkning av batterier och batterimaterial samt från massaindustrin och övrig industri. Den patentskyddade tekniken kommer att använda hälften så mycket energi som dagens produktionsmetoder och resultatet är ett mineralgödsel med lågt koldioxidavtryck. Ett unikt och cirkulärt bidrag som möjliggör hållbart jordbruk.FNCA Sweden AB är Certified Adviser. För mer information, besök www.cinis-fertilizer.com (http://about:blank).