Finanslingo enkelt förklarat: Fundamental och teknisk analys

Fundamental analys
Fundamental analys utgår från bolaget bakom aktiekursen. Man vill ta reda på om bolaget är köpvärt genom att analysera bolagets fundament, snarare än aktiekursens rörelser.
För den som vill göra en fundamental analys, är det ett bra sätt att börja med att bekanta sig med bolagets egna rapporter. Läs årsredovisningen och de senaste kvartalsrapporterna. Resultaträkning, balansräkning, VD- ord och noter ger alla en bild av bolagets nuvarande ställning.
För att få en god helhetsbild över de olika delarna av en fundamental analys utförs i praktiken rekommenderar vi läsning av hur vi utför analys på Inderes, vilket beskrivs närmare i artikeln
Research process - Inderes
Teknisk analys
Teknisk analys utgår från aktiekursen och dess rörelsemönster istället för fundamentala fakta om bolaget bakom aktien (bransch, omsättning, vinstutveckling osv). I den tekniska analysen utgår man från att all den informationen redan är inräknad och avspeglas i den rådande aktiekursen.
Tanken bakom den tekniska analysen är att marknadens och därmed aktiekursens mönster ofta upprepas, vilket gör att man utgående från den informationen försöker förutse hur aktien kommer att utvecklas framöver. Det mänskliga beteendet och dess förutsägbarhet, dvs människans tendenser att göra samma sak om och om igen är själva kärnan i teknisk analys. Man försöker helt enkelt hitta köp- eller säljsignaler genom att observera aktiekursens rörelser och marknadens beteende, samt beräkna mönster och beteenden med hjälp av sannolikhetslära och historiska data.
Teknisk analys må kanske verka komplicerat, men det finns vissa grundläggande och enkla metoder som alla kan ta till sig. De vanligaste begreppen att hålla reda på inom enklare teknisk analys är trender, glidande medelvärde , samt stöd och motstånd.
Trender
Att titta på trender är det mest grundläggande inom teknisk analys. Trenden visar aktiekursens riktning, där huvudriktningarna är stigande eller fallande. Observera att aktien behöver inte alltid vara i någon specifik trend, utan kan även befinna sig i bl.a. uppbrott eller rekyl.
Tidshorisonten avgör också aktiekursens riktning. På någon månads sikt kan det verka som om aktien är i en nedåtgående trend, medan trenden i ett längre perspektiv kan vara fallande.
Glidande medelvärde
Med glidande medelvärde avses medelvärdet av stängningskursen av en viss aktie, under en viss period. På engelska är beteckningen Moving average, varför även ex. 50-dagars glidande medelvärde betecknas MA50. Då aktiekursen stiger kommer medelvärdet att släpa efter under priset, medan det vid en fallande aktiekurs handlas ovanför priset.
Glidande medelvärde används för att identifiera trendlinjen på aktien. Om det pekar uppåt, och aktiepriset handlas ovanför, anses trenden vara stigande. Vid det motsatta, dvs vid ett sjunkande medelvärde, anses trenden vara fallande.
Stöd och motstånd
Stöd och motstånd handlar egentligen om topparna och dalarna i aktiekursen under en kortare tid. Genom att dra parallella linjer vid rådande toppen och botten i en kursgraf kan du identifiera stödet, dvs nivån i grafen som aktien inte sjunkit lägre än, samt motståndet, dvs nivån i grafen som aktien inte stigit över. Vid stödnivån kan man anta att det råder överskott av köpare, medan det vid motståndsnivån tvärtom råder överskott av säljare.